Umetniški projekti v vrtcu Vodmat

V vrtcu Vodmat z različnimi rednimi in obogatitvenimi programi ter projekti, ki jih izvajamo v sodelovanju z drugimi institucijami, skrbimo, da so naši predšolski otroci deležni čim bolj pestrih, zanimivih, koristnih in poučnih vsebin. Prilagojeni programi so namenjeni otrokom s posebnimi potrebami in otrokom v bolnišnici.

Izhodišče našega vzgojno-izobraževalnega dela predstavlja nacionalni program za predšolske otroke Kurikulum za vrtce.

Odmevni projekti

Ahitektura

“Arhitektura pleše – Plečnikova Ljubljana” – Praznovanje 50-letnice Vrtca Vodmat v Centru kulture Španski borci, 15. 3. 2018 

Plečnik je nekoč dejal: “Nikoli nisem znal plesati, pa vendar sem vse življenje plesal.” Otroci so plesali njegove načrte, arhitekturne elemente in življenje v Plečnikovih objektih: Šance, Nuk, Tromostovje, Tržnico. Prireditev je bila čarobna, ustvarjalnost otrok neizmerna, otroške izjave o Plečniku skozi vso prireditev izvirne, domiselne …

Več …

 

Fotografija

razstava fotografija

 

Videnje predhodi besedam. Otrok gleda in prepoznava, preden lahko govori (John Berger), zato smo otrokom v vrtcu Vodmat ponudili fotografijo kot orodje za opisovanje in razumevanje samih sebe in stvarnosti, ki jih obdaja.

Projekt je potekal v šolskem letu 2014/15 v obeh enotah vrtca Vodmat.

 

Ustvarjanje zgodbe s fotografijo

Grafične zgodbe

IMG_2006Projekt Grafične zgodbe se je v vrtcu Vodmat izvajal v šolskem letu 2012/13.

Cilj projekta: Seznanjanje z moderno umetnostjo in pridobivanje avtentičnih izkušenj, razvijanje ustvarjalnosti in kreativnosti otrok.

Zunanji sodelavci v projektu: Mednarodni grafični likovni center; Jure Markota, umetnik.

Voda, zemlja, ogenj, zrak

4

 

Cilj projekta: Spoznavanje zakonitosti življenja v povezavi s prazničnim letom Slovencev, razvijanje kritičnosti, ustvarjalnosti in kreativnosti.

Zunanji sodelavci v projektu: Slovenski etnografski muzej; Jure Markota, umetnik; Mojca Leben, specialistka za kreativni gib in neverbalno komunikacijo.

Projekt se je v šolskem letu 2012/2013 izvajal v enoti Klinični center, vanj so bilo vključeni vsi oddelki in strokovni delavci v enoti.

 

Več o projektu …

Rihard Jakopič in slovenski impresionisti

jakopic

V šolskem letu 2008/09 so otroci v obeh enotah aktivno, preko lastne ustvarjalnosti, spoznavajo dela slovenskih impresionistov, še posebej se ustavljajo pri delih Riharda Jakopiča. Projekt je razvijal pristope, kako otroku približati umetniško ustvarjanje in v njih vzbuditi umetniško žilico.

S projektom smo kandidirali na razpisu Mestne občine Ljubljana ob 140-letnici rojstva Riharda Jakopiča – čas impresionizma na slovenskem.

 

Koledar vtrca Vodmat

 

Impresije mladih

Moje mesto

mestna_hisa

 

Tudi otroci vrtca Vodmat so se aktivno vključili v projekt Zelena prestolnica Evrope, ki se je izvajal v šolskem letu 2015/16. Skupaj z umetniki smo vse do septembra 2016 raziskovali naše mesto in delali makete, raziskovali poti od vrtca do Mestne hiše in kreirali svoje domišljijsko mesto, … in ga na koncu meščanom postavili na ogled.

Vrtec Vodmat, enota Klinični center je za projekt “MOJE MESTO” dobil nagrado “ZLATA KOCKA”. Nagrado podeljuje Zbornica za arhitekturo in prostor in je del mednarodnega natečaja Svetovne zveze arhitektov.  

 

Več o projektu … ZLATA KOCKA  Utrinki iz prireditve v Mestni hiši

Animiramo

Clipboard02

V šolskem letu 2015/16 je v našem vrtcu v sodelovanju z KUD Mrežo potekal projekt Animirajmo, katerega rezultat so otroški animirani filmi Firbec, Radovedna miš in Gumb za poseben dosežke, ki vam jih na tem mestu predstavljamo.

Animirani film FIRBEC (skupina Sončki, Vrtec Vodmat, 2016, 02’07”) je bil izbran za najboljši film v sekciji MINI na 6. mednarodnem festivalu Mali slon, ki je od 11. do 16. oktobra 2016 potekal v Mariboru.

Več o projektu Nagrada MALI SLON v sekciji MINI

 

Oživljamo bibarije Mire Voglar

DSC_0030

“Oživljamo bibarije Mire Voglar”, je bil projekt, ki je v jesensko zimskem času šolskega leta 2015/16 potekal v našem vrtcu z najmlajšimi otroki.

Več o projektu …Obisk Mire Voglar v našem vrtcu

 

Nagrada Republike Slovenije za izjemne dosežke na področju predšolske vzgoje

 

nagrada_republike_slovenije10

 

Vrtec Vodmat je 3. oktobra 2013 prejel nagrado Republike Slovenije za področje šolstva za izjemne dosežke na področju predšolske vzgoje.

 

Več o nagradi …

Tekstil – Pravljični prostori

tekstil-15

Vsebina se je v oddelkih enote Klinični center odvijala v šolskem letu 2014/15. Cilje projekta smo povezali z našo vizijo, ki je spodbujanje umetniških praks v vrtcu. Otroke smo spodbudili, da so iz odpadnih materialov naredili povsem nove funkcioalne in estetske predmete, s tem smo želimo doseči tudi cilje opismenjevanja in umetniškega izražanja, domišljije.

 

Več o projektu …

To-gather

To-gather ali Evropska identiteta mnogoterih izbir je bil mednarodni izobraževalni projekt, ki je mladim od 3 do 25 let starosti pomagal pri razumevanju kulturne, jezikovne, zgodovinske, politične in ekonomske raznolikosti Evrope ter jih podpiral pri grajenju njihove lastne identitete. Izvajali smo ga v letih 2005/09 v obeh enotah vrtca.

to_gether5

 

Več o projektu …

Dobrodelni pomladni koncert

28. marca 2017 smo v Španskih borcih skupno z otroki enote Vodmat, strokovnimi delavci, starši glasbeniki in našimi nekdanjimi otroki, ki obiskujejo glasbene šole, priredili čudovit koncert v tradicionalno počastitev materinskega dne in za obogatitev Sklada vrtca. Vsem sodelujočim in staršem, ki so z vstopnino in brezplačno dvorano prispevali v Sklad, iskrena hvala!

Več o koncertu

Poporaba

DSC_1098

 

Otroci so doma in po igralnicah v vrtcu poiskali igrače, s katerimi se ne igrajo več, so pokvarjene, jim manjkajo koščki … V vrtec so povabili umetnika, ki sta z njimi razmišljala, kako te igrače znova oživiti, da bi bile spet uporabne in privlačne.

Projekt se je izvajal v šolskem letu 2015/16. Vrtec se je s svojim projektom priključil tudi festivalu Bobri, na katerem je bil viden zadnji korak procesa, ki so ga prešli otroci.

 

Več o projektu …

Kulturno žlahtenje

sporoilna slika skupinska stvaritev otrok 5-6

Projekt Vrtca Vodmat, ki je bil financiran iz Evropskega socialnega sklada in Ministrstva za šolstvo in šport. Uvrščal se je v področje Kulturne vzgoje in bralne pismenosti za obdobje 2008/2011.

V okviru projekta je vrtec vodili mrežo sedmih vrtcev, sedmih kulturnih institucij in sedmih samostojnih kulturnih delavcev oz. umetnikov, ki so v letih 2008 – 2010 sodelovali z namenom, razvijanja modela sodelovanja med vzgojno-izobraževalnimi institucijami, umetniki in kulturnimi institucijami.

Za profesionalno in strokovno delovanje vrtca v projektu Kulturno žlahtnjenje najmlajših je vrtec Vodmat prejel nagrado Republike Slovenije za izjemne dosežke na področju predšolske vzgoje.(http)

 

Več o projektu …

Sledi mesta

img_0150

Projekt “Sledi mest”, se je začel izvajati marca 2014 in se zaključuje s prireditvijo v Mestnem muzeju v Ljubljani, pomeni obeležitev 2000-letnice Emone med otroki in sovpada z 40-letnico obstoja enote Klinični center, Vrtca Vodmat.

Ime projekta “Sledi mesta” že samo sporoča glavni cilj, ki je bil iskanje sledi rimskega mesta in ukvarjanje z odtisi ter v nadaljevanju sledmi, ki jih civilizacija iz preteklosti ali mi kot današnja družba puščamo našim zanamcem.

Več o projektu …

 

Vse objavljene fotografije so last vrtca in so namenjene staršem ter drugim zainteresiranim za informacijo o vzgojno izobraževalnih programih in dejavnostih vrtca ter jih brez soglasja vrtca ni dovoljeno objavljati v socialnih in drugih spletnih omrežjih.

Marta Korošec
Ravnateljica

logo mol ljubljana-zelena_noga  Unesco%20Creative%20City_si logo_majhna_noga logo_eko_vrtec_noga